IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия чака към 800 млн. долара по-малко приходи от продажбата на петрол и газ през януари

Финансовото министерство очаква и намаляване на приходите от продажбата на газ

14:30 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Приходите от продажбата на петрол и газ в руската хазна ще бъдат с около 54,5 млрд. рубли (790 млн. долара) по-малко през януари, става ясно от съобщение на сайта на руското Министерство на финансите. През януари 2022 година, тоест преди началото на войната в Украйна, приходите от продажбата на петрол и природен газ достигнаха 794 млрд. рубли, сочи справката на институцията.

От ведомството отбелязват още очаквано намаление на приходите от продажбата на природен газ и допълват, че ще има актуализация на данните, когато това се случи. Преди ден Bloomberg съобщи, че Русия очаква рекорден бюджетен дефицит през декември, базирайки се на коментари на финансовия министър Антон Силуанов. Официалните данни за изпълнението на бюджета се очакват по-късно през месеца.

Според редица медийни публикации след налагането на таван на цената на петрола Русия продава своите сортове на по-ниска цена от ограниченията. За сорта Уралс например отстъпката е в размер на почти 40 долара за барел. Но според Кремъл досега няма държава, която да е приложила механизма, допълва Ройтерс.

В края на 2022 година руският президент Владимир Путин подписа указ, според който от 1 февруари  Русия ще спре продажбите на петрол за държави, които налагат таван на цената на суровината. Мярката беше въведена на 5 декември от Г-7 и страните от ЕС. Тя предвижда отказ от услуги - застраховане, логистика и т.н. за петрол, чиято цена е над 60 долара за барел.

Руският петрол традиционно се продава с отстъпка спрямо цената на сорта Брент, но преди войната тя се движеше в диапазона 5-10 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още